5 vragen aan de architect van De Meester

Hij torent boven alles uit. Jheronimus Bosch is de meester die in Den Bosch leefde, werkte en stierf. De hoogste woontoren in Willemspoort Zuid wordt naar hem vernoemd: De Meester. Geert Bosch en Chris Burghouts van HILBERINKBOSCH architecten beantwoorden vijf vragen over het ontwerp.

1. Welke rol speelt De Meester in Willemspoort Zuid?

“De Meester is de hoogste woontoren van Willemspoort Zuid en het is het eerste gebouw dat gerealiseerd gaat worden. Daarmee voegen we echt iets toe aan het stadsilhouet van Den Bosch”, vertelt Geert. “Den Bosch is een atypische stad met het centrum aan de rand, tegen de natuur aan. De bijnaam van de stad is ‘De Moerasdraak’, een verwijzing naar een zekere onoverwinnelijkheid. Als je vanuit de Gement op een mistige ochtend naar de stad kijkt, dan ervaar je dat nog steeds. De stad doemt op. Met De Meester voegen we een nieuw oriëntatiepunt toe aan dit stadssilhouet. De impact ervan wordt pas duidelijk als het in de context van andere gebouwen staat. Het is een punt waarvan je ver weg kunt kijken, maar ook wat je als eerste ziet van buitenaf. De overgang van de compacte bebouwing in Willemspoort Zuid naar een open landschap vinden wij heel krachtig.”

2. Hoe is de architectuur van De Meester te typeren?

“We hebben ingezet op typische metselwerkarchitectuur. Dat is een belangrijke drager van het plan en past goed bij het karakter van Den Bosch. Een gebouw moet een verbondenheid hebben met de plek waar je bouwt. Metselwerk heeft een aantal voordelen; het verouderd mooi(er), het is een ambachtelijk materiaal en je kunt er ornamentiek mee maken. Bijvoorbeeld door andersoortige verbanden toe te passen. Van die ambachtelijkheid zijn wij fan. We pakken oude kwaliteiten op om er iets nieuws van te maken.”

“De lichte kleur van de steen komt voort uit het idee dat een hoog gebouw niet nóg meer op de voorgrond hoeft te komen, vult Chris aan. “De kleursamenstelling komt uit een grijs palet, zodat het zich een beetje blent in de kleursamenstelling van lucht. De groengrijze kleuren van de toren zie je door je oogharen door het hele gebied heen. Dat gaf ons de ingeving. Leuk detail is dat de andere architecten die in Willemspoort Zuid ontwerpen hun bakstenen uit dezelfde steenfabriek halen. Een slimme truc om de wijk meer eenheid te geven.”

3. Hoe leg je in een woontoren de relatie tussen binnen en buiten?

“Buitenruimtes en torens kennen vaak geen goed huwelijk”, aldus Geert. “Ze hebben balkons waar je niet graag zit omdat het te winderig, te hoog of te vrij is. Daarom hebben we gekozen voor inpandige balkons die groot genoeg zijn dat je er met z’n allen kunt zitten. Een soort buitenkamer die onderdeel is van je woning. Door de buitenruimte beschutting en veel kwaliteit te geven, gaat het veel meer gebruikt worden. In het ontwerp is lang nagedacht om dat goed te faciliteren. Een comfortabele plek waar je ook buiten kunt leven. Waar je connectie kunt maken met buiten.”

4. Hoe zorg je in een woontoren dat mensen er gaan samenleven?

“Dat zal in de woontoren zelf niet echt gaan gebeuren. Daar wonen mensen toch individueel in hun eigen woning. We hebben vooral gekeken naar de plekken waar mensen elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten. Dat is enerzijds in het binnenhof waar ook een paviljoen voor de bewoners komt, maar ook in de entree van het gebouw. De entree voelt echt als thuiskomen en dat versterkt het buurtgevoel. Zo zijn de fietspaden tot binnen doorgetrokken en loop je met je fiets door de entree. Je kunt er rustig zitten en een krant lezen. Zo kom je in contact met anderen. Door dat simpel te regisseren, ontstaat ontmoeting vanzelf. Combineer dat met een mengelmoes aan type bewoners en het heeft alles in zich om een kleine gemeenschap te worden.”

5. Wat was de mooiste uitdaging in het ontwerp?

Voor Chris was het vooral de puzzel om de woningen goed te kunnen ontwerpen. “De toren wordt namelijk smaller naar boven toe. Op de onderste verdiepingen hebben we vijf woningen per laag en dat gaat van vier naar drie. Dat zorgt voor veel diversiteit in woningtypes. Een toren is eigenlijk een alzijdig bouwvolume, maar dat is hier niet het geval. De onderste zes lagen staan in een bouwblok. Dat maakt het bouwkundig en kostentechnisch een uitdaging.”

 

De Meester is voor Geert echt een Bosch plan geworden, met gevoel voor design en een sterk verhaal. “Als je Willemspoort Zuid ziet als een verbeelding van het ontstaan van Den Bosch, dan is dat een prachtig verhaal om aan iemand mee te geven. Als je hier woont en je krijgt bezoek, dan moet je de kans krijgen om dat verhaal te vertellen. Dat zorgt voor trots en verbondenheid. Dat verhaal faciliteren we met architectuur.”

Wamberg 5
5258 SM Berlicum
T.073-6900136
[email protected]