Wandelroute: Ommetje Vughtse Gement

Voor de deur van Willemspoort Zuid ligt natuurgebied De Vughtse Gement. Hier kun je wandelen en fietsen door een open weids landschap. Heerlijk om tussendoor een ommetje te maken of om er lekker een middag op uit te gaan. In deze route van ongeveer 6 km nemen we je vanuit Willemspoort via de Moerputten door het Natura 2000 gebied richting Fort Isabella mee langs een aantal hoogtepunten.

 

Bekijk de interactieve kaart → 

1. Uitzichtpunt Vughtse Gement

Vanuit Willemspoort loop je de dijk op en start de wandeling bij een prachtig uitzichtpunt, waar je op een bankje van de natuur kunt genieten en vogels kunt spotten. De Vughtse Gement kenmerkt zich door een weids en nat gras landschap. Met je rug naar de stad en je blik vooruit, lijkt de drukte van alledag ineens heel ver weg. Vanaf dit uitzichtpunt kijk je uit over de Vughtse Gement. Vogels vliegen af en aan en het water glinstert in het zonlicht. Hier kom je tot rust tussen de tjilpende vogels.

2.  Honderdmorgen

Loop je verder over de dijk richting het westen, dan kom je langs volkstuinvereniging Honderdmorgen. De leden hebben zich voorgenomen om bij het tuinieren aandacht te besteden aan ecologie en biodiversiteit. Dit betekent dat ze voortdurend zoeken naar een gezond evenwicht tussen een mooie, verzorgde en productieve tuin en het behoud van de natuur. Het terrein van de vereniging is een kleine hectare groot waarop ongeveer 40 leden tuinieren. Deze volkstuin ligt op loopafstand van Willemspoort. Interesse in een tuintje? Schrijf je snel in, want de wachttijd is minimaal drie jaar.

3. Moerputtenbrug

De Moerputten, ook wel de ‘Halve zolenlijn in het groen’ genoemd, is een Natura 2000 gebied. In de Moerputten zijn bijzondere natuur en oude cultuurhistorie met elkaar verweven. Vroeger liep het spoor hier door het natte laagveengebied. De gerestaureerde Moerputtenbrug, die nu als wandelbrug dient, is een Rijksmonument en geeft je een afwisselend uitzicht over het laagveenmoeras, de weidse graslanden en grote knotwilgen. Door de bomen is de toren van Vlijmen te zien en op het water is zicht op witte waterlelies en de gele plomp. Langs de route kun je de dijk af om over houten vlonders een mooi uitstapje te maken door het laagveenmoeras.

4. Eendenkooi

Vanuit de Moerputten loop je in zuidoostelijke richting langs de Eendenkooi, een eeuwenoude cultuurhistorische plek. Verstopt achter de bomen – het is niet toegankelijk – worden hier van oudsher eenden gevangen, nu vooral voor tellingen en onderzoek. In de Vughtse Gement zijn in totaal twee Eendenkooien vlak bij elkaar te vinden, ook wel de Oude en de Nieuwe Kooi genoemd.

5. De graslanden van de Vughtse Gement

Wandelend over de Gementweg kom je midden in het natuurgebied terecht waar je het open en weidse landschap het best kunt ervaren. Oude landbouwgronden zijn omgetoverd in bloemrijke hooilanden waar zeldzame planten en dieren zich thuis voelen. In het voorjaar worden de graslanden kleurrijker door de grote variatie aan planten. ’s Winters is het een rustgebied voor honderden kleine zwanen en riet- en kolganzen. Het hele jaar door vinden allerlei vogelsoorten hier hun leefgebied. De rust en het weidse natuurschoon maken de Vughtse Gement in alle seizoenen een aantrekkelijk natuurgebied.

6. Fort Isabella

Fort Isabella, de buitenstad om van te houden, maakte eeuwenlang deel uit van de verdedigingslinie van ’s-Hertogenbosch. Het is tijdens het twaalfjarig bestand tussen 1614 en 1618 gebouwd door de Bosschenaren als vestingwerk ten behoeve van de verdediging van de stad. Het historische fort verbindt de natuurgebieden Gement en de Bossche Broek en je vindt er nu een mix van wonen, werken, recreatie en educatie. Het is ook de ideale plek om tijdens de wandeling even op adem te komen en te genieten van een terrasje bij Osteria Ciao Bella, een pannenkoek te eten bij Pannûkoek, een echt Brabants Worstenbroodje te scoren of om op de foto te gaan bij het Poortgebouwtje.

7. Langs Drongelens kanaal

 Vanuit Fort Isaballa wandel je als afsluiter langs het Drongelens kanaal richting de brug over de randweg. Vanuit hier heb je prachtig uitzicht over De Maij, maar vooral ook een mooi uitzicht op misschien wel jouw nieuwe woonlocatie: Willemspoort Zuid. In De Maij zie je bijzondere planten groeien als de ratelaar en de echte koekoeksbloem.

Zoveel natuurschoon voor de deur is werkelijk uniek te noemen. We zeggen niet voor niets dat Willemspoort een goudgerande plek is op de scheidslijn van stad en natuur. Ga erop uit, want het vermindert stress, draagt bij aan een goede gezondheid, vermindert negatieve emoties en stimuleert creativiteit.

Kortom: geniet met volle teugen!

 

Ga jij ook wandelen? Gebruik dan de interactieve kaart hieronder. Klik op een nummer voor de informatie over dat punt in de wandeling. Voor een extra beleving kan je de tekst ook voor laten lezen door op het icoon van de luidspreker te klikken.