Het verhaal achter De Meester
Hij torent boven alles uit. Boven de stad, de geschiedenis, de lofzangen. Jeroen Bosch – officieel Jheronimus Bosch – is De Meester die in Den Bosch leefde, werkte en stierf. Zo rond 1450 kwam hij ter wereld, zeer waarschijnlijk in het pand Markt 29 waar zijn vader een schildersatelier had. De roem van de Meester zou verder reiken dan de landsgrenzen. Zelfs de Spaanse koning Filips II bezat werken van de schilder. In zijn werken waarschuwt Bosch vaak voor de verleidingen van de zeven hoofdzonden.
Meesterlijk is hij ook in zijn grenzeloze fantasie en beeldkracht. Op zijn schilderijen vliegen dikbuikige middeleeuwers op vissen door de lucht, klieven messen kolossale oren en schaatst een postbodevogel met een brief in zijn snavel voorbij. Maar Jeroen Bosch is ook een cryptogram, dat zich niet laat oplossen.
Hopelijk zien de bewoners van De Meester, het hoogste gebouw in Willemspoort Zuid, ooit antwoorden aan de horizon verschijnen. Tot die tijd wijst De Meester als een penseel naar de hemel. Alsof het de lucht boven de stad elke dag blauw wil schilderen.